+31 (0) 621294377
journalist, Amsterdam

Hondenbaan

2014 ⋅ Tekst

HONDENBAAN
PS/PAROOL

PS. van de week hondenkapper foto

Wie denkt dat de Mobiele Hondenkapper een kuuroord is, heeft het mis. In de roze bus wordt hard gewerkt. Hondenkapster Conny Zijlstra knipt nagels, reinigt oren, knijpt de anaalklieren uit, inspecteert de huid, het gebit en het tandvlees. Zo kunnen de honden er weer maanden tegenaan. 

foto hondenkapster 3

Ondanks het grijze weer is de Van Dijkstraat  vandaag de kleurrijkste straat van Diemen. Tussen de rijtjeshuizen staat de Mobiele Hondenkapper (“Uw hond getrimd bij u voor de deur”). Twee jaar geleden begon Conny Zijlstra (57) haar eigen zaak op wielen en kocht een oude Spijkstaalcamper. “De wagen was nou niet bepaald een kant en klare hondensalon. “Ik heb er wel 532 kilo bende uit moeten halen” vertelt Conny. Het voertuig heeft ze zelf een make-over gegeven met hondenpootjes en een knalroze bumper. De binnenkant, inclusief dashboard, is bekleed met roze tapijt en ook de raamkozijnen zijn roze omrand. “Ik wilde een kleur die eruit zou springen, maar het moest tegelijkertijd een zachte uitstraling hebben. Vijfenzeventig procent van mijn klandizie is vrouw.”   De hondenmobiel staat deze keer geparkeerd bij het huis van Irma Oldenburg (53).

Het is alweer twee maanden geleden dat haar hond Noa, een kruising tussen een Chichu en een Yorkshire Terrier, haar laatste behandeling onderging en het is hoogste tijd Maar eerst natuurlijk de visite. Er staat koffie en gebak op tafel. 

“Klonten vuil”

Dat Conny iets met honden wilde doen, zat er eigenlijk altijd al in. Op haar negentiende begon ze met hondenshows. Haar trimtalent bleef niet onopgemerkt en ze startte haar eigen hondensalon. Gewoon bij haar thuis, in de kelder. Maar toen ze moest verhuizen had ze een nieuwe plek nodig. “Het huren van een ruimte is gigantisch duur en ik ben ook niet iemand die van 9 tot 5 in een winkel staat.” Een mobiele hondenkapper bleek de uitkomst!

Met de meeste klanten heeft Conny een goede band, “Maar Irma is wel heel bijzonder. Een echte doorzetster.” Irma herstelt momenteel van een tumor en heeft een groot verband op haar gezicht. Ze draagt het met verve, in haar lange jurk en sjieke laarzen staat ze op om Conny nog wat koffie bij te schenken. Ondertussen vertelt ze: “Ik stond te tanken bij de Shell en zag die roze bus staan. Die viel natuurlijk op. Ik noteerde het nummer en maakte een afspraak. Nu komt Conny om de twee maanden bij me voor. Geweldig toch?” Conny vult aan: “Ja, juist in de winter is het belangrijk dat de klanten blijven komen. Lange vachten blijven veel langer nat, en met dit regenachtige weer blijven er ook klonten vuil en nattigheid aan kleven.”“Ook de ontlasting hoor!” weet Irma uit ervaring.

Noa, die zich tijdens het bezoekuurtje onder de tafel heeft verscholen moet er nu toch echt aan geloven en wordt door Conny opgetild en meegenomen naar de trimbus. Tijdens de behandeling vliegen haar haren alle kanten op. Ze wordt bewerkt met epileerscharen, trimmessen, harken, borstels, en pincetten.

foto hondje 1

“Piemeltje piemeltje”

Terwijl Noa in een badkuipje in de rondte tolt, vertelt Conny over de uitdagingen van het vak. “Het is logistiek vrij pittig. Zeker met de verkeersdrukte. Soms moet ik op een dag  van Amstelveen naar Loenen aan de Vecht en weer terug. Ik probeer het nu per regio in te delen. Ook wil iedereen altijd een praatje maken, een duim opsteken, of er wordt spontaan geroepen als ze voorbij rijdt. Het went.”

“Kijk! Nu wil ze aandacht. Roept Conny als Noa begint te blaffen terwijl haar nagels worden geknipt. Wanneer de geluiden wanhopiger worden, rent Irma ook naar de bus toe. “Oh, dit kan ik niet aanzien hoor.” Als een ander hondje(de logée-tekkel) ook dramatisch begint mee te blaffen, besluit Conny in te grijpen. “Oh nee hè, piemeltje en piemeltje zijn weer tegen elkaar op aan het piesen. Tijd voor antistresskip.” De “antistresskip” zit in een klein potje waar Rescue Remedy opstaat. Conny houdt het onder de neus van Noa, die meteen kalmeert.”

“Hey Irma, vind je het goed als ik er nu mee ophoud? Die nagels komen volgende keer wel weer.” Irma stemt hier opgelucht mee in en durft haar hoofd weer door het raam van de de bus te steken. “Ach, meisje wat ben je mooi. Maar wel weer een marmot zeg. Niet te geloven.”  

Het zit erop voor de mobiele hondenkapper.  Morgen staat een familie uit Aardenhout in de planning. Of Conny hiermee doorgaat? Conny is hard bezig met het oprichten van haar eigen hondenresort op Zeeburg. Met opvang, gedragstherapie en een therapeutisch zwembad voor de bejaarden. Natuurlijk blijft ze ook trimmen en knippen. “Maar dan kan ik tegen mijn klanten zeggen: ‘Komen jullie nu maar lekker naar mij toe.’”