+31 (0) 621294377
journalist, Amsterdam

In New York drinkt men bottenbouillon in to-go-cups

2016 ⋅ Tekst

Art work: SOESJA LEUGS
Published : Bedrock Magazine

Nieuwe rage in New York: bottenbouillon in plaats van koffie

EEN EEUWENOUD RECEPT IN TO-GO-CUPS

Op het eerste gezicht lijkt het alsof de klanten van Brodo Broth Company in East Village, New York, gewoon koffie aan het drinken zijn. Maar de mensen die op deze doordeweekse dag in de rij staan voor het keukenraam met oranje luifel, bestellen helemaal geen koffie; ze willen bottenbouillon in een to-go-cup.

 Marco Canoro, de eigenaar en chefkok van het in New York bekende Hearst Restaurant, wilde bone broth verkopen en besloot dat zijn keukenpersoneel best een beetje kon multitasken door uit het raam ook bouillon te schenken aan voorbijgangers. Dit bleek een gat in de markt. De broth hype werd geboren en de drank wordt ‘oppeppender dan koffie’ en ‘gezonder dan green juice’ genoemd.

GEEN BOUILLONBLOKJES MEER

Bottenbouillon wordt gemaakt wanneer je botten (met het vlees er nog aan) heel lang kookt in water. Iets nieuws is het allerminst, bottenbouillon wordt al eeuwenlang gebrouwd op alle continenten en in grootmoeders keuken. Door het verdwijnen van de ouderwetse slager en door steeds meer verpakt vlees, zijn we bottenbouillon een beetje uit het oog verloren.

New Yorkers zijn er gek op omdat het extreem rijk is aan vitaminen en mineralen, nauwelijks calorieën bevat, en omdat het veel tijd kost om een goede bottenbouillon zelf te maken. Ook nadat algemeen bekend werd dat bouillonblokjes van chemische poeders zijn gemaakt en dubieuze, eetlustversterkende E-nummers bevatten (waaronder de veelbesproken E621), is echte bottenbouillon the only way to go.

Bottenbuillion-B1

LAURA KEMP

BOTTENBOUILLON – CELLULITIS / 1-0

Elke dag een kop bouillon voor onderweg. Willen wij dat in Nederland ook? De gezondheids- en zelfs schoonheidsvoordelen van bottenbouillon lijken eindeloos. Hier een aantal op een rij:

  1. Bouillon versterkt het immuunsysteem en bevat belangrijke antioxidanten, mineralen en fosfor.
  2. Bottenbouillon vermindert slijmvorming en verstoptheid. Een bouillonnetje bij griep is dus geen fabel.
  3. Het menselijk lichaam blijkt bovendien mineralen te kunnen ‘stelen’ van bot en weefsel, in tegenstelling tot van alleen vlees. Bottenbouillon is een natuurlijk voedingssupplementen en zorgt voor stevige nagels en glanzend haar.
  4. Bottenbouillon is suikervrij, en bevat veel proteïne. Een kop voor het sporten?
  5. Bottenbouillon heeft een rustgevende werking op ‘rommelige’ darmen. Dit komt door de gelatine.
  6. In botten en pezen zit veel collageen. Inderdaad, exact dezelfde collageen van de collageenbehandelingen en antirimpelcrèmes. Het moet niet gekker worden maar bottenbouillon is dus ook een schoonheidsproduct.
  7. Nu we toch even ijdel zijn, bottenbouillon kan werken tegen cellulitis, dit heeft alles te maken met het bindweefsel.

Maar laten we het belangrijkste niet vergeten; als ik de dame voor me vraag waarom ze voor bottenbouillon in de rij staat, zegt ze: ‘You know, it’s a very comforting beverage’. Bottenbouillon als moment van bezinning in de chaos van een wereldstad.

 NEK, POTEN EN KOP

Om zelf een goede bottenbouillon te     maken is het het beste om de poten, de kop, de nek of de gewrichten in de soep te gooien; deze bevatten het meeste bindweefsel. Zorg ervoor dat tenminste de helft van de pan met botten is gevuld. Marco Canoro raadt ook aan om botten van meerdere dieren in je bouillon te verwerken, ‘die hebben ieder hun eigen kwaliteit.’ Mijn lievelingssoep bij Brodo Broth Company is de Hearth; getrokken uit een hele kip, kalkoenpoten, kippenpoten, en het scheenbeen van een koe. Om ervoor te zorgen dat het water alle goede stoffen uit het bot onttrekt, voeg je azijn toe. Met kruiden en groenten kun je eindeloos experimenteren. Maar de klassieke drie-eenheid van wortel, selderij en ui, werkt altijd. Koken kan van een aantal uur tot zelfs twee dagen.

JA, MAAR IK BEN FLEXI/VEGETARIËR!

Als je fulltime vegetariër bent, eet je natuurlijk geen bottenbouillon. Bone broth bestaat met name uit de delen die bij veel restaurants regelrecht de vuilnisbak in gaan; als je tegen voedselverspilling bent, is bottenbouillon dus best een goede idee. Voor de bewuste eters, is biologische bottenbouillon een voedzame en natuurlijke keuze. Geef die New Yorkers eens ongelijk.

rij voor brodo