+31 (0) 621294377
journalist, Amsterdam

Brooklyn voor Beginners // Interview Brian Sweeny

2013 ⋅ Tekst

Een beetje twintiger weet het natuurlijk al lang; Brooklyn is hip. Het grootste stadsdeel van New York is sinds het begin van dit millennium een speeltuin voor (fashion)bloggers, antropologen en trendwatchers die het gevoel hebben een ruwe diamand te hebben ontdekt. Wat er gebeurt is ook spannend. Jonge creatieven  maken en experimenteren. Sommigen zien er uit alsof ze van een andere planeet, of op zijn minst uit een ander tijdperk komen. Ze worden hipsters genoemd en dringen door in wijken die soms nog een verlatenheid uitstralen maar waar zich achter gesloten deuren van alles afspeelt. Kosmische yoga, underground feesten, “vliegende gadget clubs” en organische moestuinen.  “Everything is being made in Brooklyn and sold in Manhattan” al zo men zegt. Maar hoe kan je de sfeer en aantrekkingskracht van dit stadsdeel nou onder woorden brengen? 

Lastig lastig..

Een typisch kenmerk van de Brooklyn ‘hipstercultuur’ is de zelfevaluatie van de leden ervan. Deze wordt vooral online geëtaleerd. Jonge Brooklynites reflecteren en bekritiseren zichzelf en elkaar continu. Hierdoor ontstaat er een complexe culturele gelaagdheid waar ook weer op gereflecteerd wordt.  Zoals hier en hier en hier. Als je de beweging (en de verspreiding ervan) accuraat wil duiden moet je bijna een professor sociologie zijn. En als je de nieuwste trends wilt omschrijven is het morgen weer oud nieuws.

Interview Brian Sweeny

Gelukkig ontmoette ik Brian Sweeny (28). Hij is een bewuste Brooklynbewoner en eigenaar van een spiritueel gezondsheidscentrum in Bushwick. Hij organiseert feesten, is grafisch vormgever EN hipster. Hij legt ons graag uit waarom hij zo gelukkig is in Brooklyn en geeft een lesje Brooklyn voor Beginners.

Hoe ben je in Brooklyn terechtgekomen?

“Vier jaar geleden woonde ik nog in New England.  Veel mensen die mij inspireerden, verhuisden naar Brooklyn. Dat wilde ik ook! Toen ik hier aankwam had ik letterlijk 600 dollar. Via een vriend kon ik een studio delen voor 200 dollar per maand, dus ik kon drie maanden vooruit. Voordat ik het wist had ik al ontzettend veel mensen ontmoet, die hier allemaal heen kwamen om nieuwe dingen te maken, op zoek naar avontuur. Het is heel moeilijk om in Brooklyn te wonen zonder mensen te ontmoeten die eigenlijk veel cooler zijn dan je oude vrienden.”

Waarom is Brooklyn DE plek waar je wilt zijn?

“Oef, daar kan ik eindeloos op doorgaan.”

Toe maar..

“Oké.  Allereerst: er heerst een heel sterk gemeenschapsgevoel, iedereen maakt oogcontact, er hangt een vriendelijke sfeer. Een andere hele belangrijke reden waarom ik hier wil zijn, is het gevoel van “nieuwheid”. De toegang tot onontgonnen terrein. Mensen durven hier “out of the box” te denken. Er is ontzettend veel energie. We creëren nieuwe manieren om gemeenschappen te vormen. Nieuwe manieren om te overleven. We gebruiken de middelen die we hebben om onze levensstijl bij onze wensen te laten passen. We vormen een eigen cultuur. Mensen komen continu samen. Online evenementen kunnen duizenden mensen op de been brengen.”

Dat is inderdaad een lang antwoord.

“Ha! Als je het kort wilt samenvatten: Ik wil in Brooklyn zijn omdat ik van mensen houd.”

Toen ik je ontmoette zei je nogal fel: “Ik hoef alleen maar naar Manhattan als daar een hele goede reden voor is”. Kan je uitleggen waarom je dat zo ziet?

“Het heeft met de mensen te maken. Kijk, in Manhattan kan je leuke mensen ontmoeten maar al te vaak komt het er op neer dat je ze nooit meer ziet. Vroeger vond ik dat leuk, maar nu ben ik op zoek naar meer diepgang. Ik wil graag lol met een DOEL. Ergens op kunnen voortbouwen. En dat is wat ik hier in Brooklyn kan doen.”

Waar denk je dat het verschil door komt?

“Manhattan zit vol met jonge professionals die allemaal gehaaid zijn op een succesvolle carrière. Als je niets aan hun leven kan toevoegen waardoor zij hun doelen kunnen bereiken, zullen zij ook niet in jou investeren. Het is puur eigenbelang. Daarnaast is Manhattan een enorme toeristische trekpleister. En hoe leuk ik het ook vind om mensen van over de hele wereld te ontmoeten, vaak zijn ze vooral uit op hun eigen “onvergetelijke ervaring”. Het zijn nemers, geen gevers. Waarom zouden ze ook? Ze gaan toch wel weer weg.”

Er wordt heel veel over Brooklyn geschreven in de Kunst & Cultuur wereld. Is Brooklyn een afgezonderde gemeenschap of meer een trendsetter?

“Jonge hipsters zijn absoluut een globale beweging maar Brooklyn speelt een hele belangrijke rol. Mensen over de hele wereld kijken naar Brooklyn om te zien wat we hier allemaal doen en wat de nieuwste vibe is in mode en muziek. Maar ook op het gebied van business is het hier booming. Organisch eten is mede door ons groot geworden, culinaire bedrijven vestigen zich hier. The new food movement. Het gebeurt in Brooklyn.”

Onlangs verscheen er in de New York Times het stuk: How To Live without Irony, waarin professor Christy Warmphole haar kritiek uit op het volgens haar spottende en imiterende karakter van de hipster cultuur. Wat vind jij daarvan?

“Ik heb het stuk gelezen en ben me bewust van de negatieve connotatie. Kijk, als jonge mensen inderdaad sarcastisch zijn puur om zich af te zetten heeft Warmphole een punt. Maar een hipster in, bijvoorbeeld, Michigan is een heel ander “diersoort” dan een hipster in Brooklyn. Bij die eerste gaat het om het afzetten tegen de ouders. Aandachttrekkerij. Dit is totaal niet hetzelfde als de Brooklyn hipster, die juist zelf een nieuwe cultuur probeert te maken en de weg wil vrijbanen voor culturele ontwikkeling. En dat terwijl hij oprecht is naar zichzelf. Hipster zijn is iets waar ik trots op ben, het heeft met die oprechtheid te maken.”

Het valt me op dat jij en je vrienden ook veel ouderwetse, “grappige” kleren dragen en attributen gebruiken. Hoezo is dat dan niet spottend? 

“Er is niets sarcastisch aan het om beste van het verleden te willen hergebruiken en het om te vormen naar iets nieuws en beters. De obsessie met “het nieuwste van het nieuwste” is ronduit belachelijk. Een belangrijk onderdeel van een goede Brooklyn hipster zijn is een bewustwording van wat al is gedaan in culturen uit het verleden, en daar het beste uithalen. We combineren The Best of the Past met onze hedendaagse mogelijkheden en technologie om zo en fantastische cultuur creëren. Dat is wat wij hier doen!”