+31 (0) 621294377
journalist, Amsterdam

Wél voor de Poes!

2014 ⋅ Tekst

Verscheen in de PS Parool. 

Chemicals are not for Pussies. Dat is de boodschap van Wendelien Hebly (32) en Mariah Mansvelt Beck (33).

Toen de vriendinnen ontdekten dat tampons en maandverband chemicaliën kunnen bevatten, gaven ze hun carrières op voor het oprichten van Yoni; een merk biologische tampons, maandverband en inlegkruisjes. Het afgelopen jaar brachten ze door in koffietenten van Amsterdam. Yoni is af. Over een maand eindigt hun crowdfunding campagne en wordt duidelijk of Yoniproducten de markt op gaan.

Waarom gaven jullie je baan op om biologische tampons op de markt te brengen?

Mariah: “Op mijn dertigste verjaardag kwam ik erachter dat ik baarmoederhalskanker had. Een half jaar lang ben ik onder intensieve behandeling geweest; ziekenhuis in ziekenhuis uit. In die tijd raadde een specialist me aan om vanaf nu alleen nog maar tampons, maandverband en inlegkruisjes van biologisch katoen te gebruiken. Ik stond perplex; had hier nog nooit van gehoord. Wat als ik eerder die keuze had gehad? Ik zeg niet dat mijn ziekte is veroorzaakt door tampons, maar ik had heel graag de optie gehad om te kunnen kiezen.”

Wat is er mis met ‘normale’ tampons?

Wendelien: “Gewone tampons en maandverband zijn niet van puur katoen gemaakt, maar van een mix van synthetische stoffen zoals rayon en plastics. Rayon is gemaakt van houtpulp, super absorberend en goedkoop. Synthetische stoffen en de vagina zijn een slechte combinatie. Ik denk dat bijna iedere vrouw wel eens het advies heeft gehad om katoenen ondergoed te dragen tegen schimmelinfecties en ontstekingen.”

Mariah: “Tampons worden bovendien vaak gebleekt met chloor; voor die mooie witte kleur. Tijdens dat bleken kunnen dioxines vrijkomen. Het is bekend dat dioxine kankerverwekkend kan zijn en niet wordt afgebroken door het lichaam. Als een tampon wel (deels) uit katoen bestaat, kan die sporen van pesticide bevatten; dat is het chemische spul waarmee de katoenplant wordt bespoten.”

Hoe komt het dat zoveel zoveel vrouwen (en mannen) geen idee hebben over wat er in tampons en maandverband zit?

Wendelien: “Er wordt veel te weinig onderzoek gedaan naar tampons en maandverband. Verder kwamen wij er tot onze grote verbazing achter dat er niet op de verpakking van tampons en maandverband hoeft te staan wat er in zit! Niet zo gek dus, dat vrouwen er niet bij stilstaan.”

Mariah: “Het is vanzelfsprekend dat de ingrediënten van ons eten vermeld staan op de verpakking, dit geldt ook voor cosmetica. Niemand lijkt zich ervan bewust wat we in onze vagina stoppen; één van de meest absorberende lichaamsdelen van de vrouw.”

Wendelien: “De vrouwelijke hygiëne-industrie moet echt transparanter worden. Tijd voor verandering!”

Werken jullie biologische tampons even goed als die van de reguliere merken?

Wendelien: “Yoni-tampons werken even goed als synthetische tampons. De absorptiegraad (hoeveel vocht een product kan opnemen) wordt aangegeven door de druppeltekens op de verpakking; dit is industriestandaard. Een Yoni product met drie druppels absorbeert dus even goed als een synthetische variant met hetzelfde aantal druppels.”

Mariah: “Wel hebben we er bewust voor gekozen om geen “super” of “ultra super” tampons te maken. Dit hebben we gedaan omdat we vrouwen willen stimuleren om tijdig van tampon te wisselen. Het is echt niet gezond om een tampon acht uur in te houden als je ongesteld bent.”

In kleine, biologische winkels in Amsterdam kun je ook al organische tampons kopen, het bestaat dus al.

Mariah: “Toen ik besloot over te stappen op biologische, katoenen producten waarvan ik zeker weet dat ze gifvrij zijn, besefte ik me hoe lastig het is om die te krijgen. Er zijn maar een beperkt aantal winkels in Amsterdam die biologische tampons verkopen. Wij willen Yoni in de schappen hebben, zodat iedere vrouw, altijd de keuze heeft. Dus ook in de supermarkt en uiteindelijk ook op Schiphol.”

Voor hoeveel geld kunnen vrouwen bij jullie op de biologische manier hun ongesteldheid managen?

Mariah: “De producten van Yoni zijn ongeveer 50 cent tot 1 euro duurder als gewone A-merken.”

Tot slot, waarom de naam Yoni?

Wendelien: “Yoni komt uit het Sanskriet en betekent vagina. In het Hindoeïsme betekent Yoni de bron van het leven. Het is trouwens ook een erg leuke meisjesnaam!”

Yoni’s crowdfunding video from Yoni Care on Vimeo.