+31 (0) 621294377
journalist, Amsterdam

De legende van de “Frozen Dead Guy”

2012 ⋅ Uncategorized

Het dorpje Nederland in Colorado is niet alleen bekend omdat het als eerste in de staat wiet tolereerde. Het viert ook een jaarlijks festival ter ere van een bevroren opa.

Joe Gierlach, de burgermeester van Nederland, Colorado vindt het leuk om over de legalisering van wiet te praten, de oorspronkelijke reden waarom we een bezoek brengen aan het plaatsje. Toch, tussen het filmen door tikt hij me op m’n schouder en wijst hij naar een hutje in het berglandschap dat het prachtige dorpje omringt. “Laura, have you heard of our Frozen Dead Guy?” Ik schrik me rot. Een bevroren dude? Waar gaat dit over?

Excentrieke Noor bevriest zijn grootvader

Frozen Dead Guy toen hij nog leefde

De Noorse Bredo Morstoel was al hoogbejaard toen hij in 1989 onfortuinlijk aan zijn einde kwam tijdens een skivakantie. Kleinzoon Trygve Bauge, was erg op hem gesteld en vond dat Bredo een kans moest krijgen om verder te leven in de toekomst. Hij liet opa Bredo invriezen en regelde dat hij in een Californische instelling werd geplaatst, gespecialiseerd in “cryoisme”. Dit is de wetenschap die zich bezighoudt met het in tact houden van lijken.
Nadat Bredo een paar jaar in Californië had gelegen besloot Trygve dat het tijd werd om de zorg voor zijn grootvader in eigen handen te nemen en bracht hem naar het dorp waar hij woonde, Nederland. Brygve bouwde een ijskist in een hut in zijn tuin, legde Bredo erin en en gooide in het geheim, wekelijks liters ijs op hem. Dat de Noorse kleinzoon een voorliefde voor lage temperaturen had, was de dorpelingen niet ontgaan. Trygve wist in 1994, onder grote belangstelling, het wereldrecord “Ijs Zitten” te verbreken.


De legende ontstaat

Trygve’s bescheiden faam in Colorado kwam tot een abrupt einde toen hij een paar maanden later het land uit moest. Zijn visum werd niet verlengd omdat de Amerikaanse autoriteiten zijn reden van immigratie, namelijk dat hij uit Noorwegen op de vlucht was voor de dreiging van een nucleaire oorlog, niet geloofwaardig vonden. Trygve liet de zorg voor zijn bevroren opa aan zijn moeder Aud over, die onderhand bij hem was ingetrokken.
Dit ging een paar jaar goed totdat Aud ook in de problemen kwam. Ze had namelijk geen elektriciteit of afvoersysteem en dat was in Nederland verplicht. Ze moest het berghuis verlaten. Aud maakte zich grote zorgen dat haar vader Bredo zou smelten en dat al het werk dus voor niets was geweest. Als noodkreet belde ze de lokale krant en vertelde het hele verhaal. Binnen no time stonden er journalisten uit het hele land op de berg die zich vol verbazing uitlieten over hoe dit had kunnen gebeuren. Niet veel later werd er in Nederland een nieuwe wet ingediend die het verbood om (delen van) dode mensen of dieren te bewaren op privé-terrein. Toch was de dubieuze reputatie van het plaatsje door deze lugubere gebeurtenis een feit geworden.

Festival

Maar in plaats van het voorval stilletjes te laten overwaaien, besloot het dorp de Frozen Dead Guy te omarmen. Opa Bredo kon zich beroepen op de zogeheten grandfather clause (Ja, dit is ECHT de juridische term voor de regel die inhoudt dat een oude wet, in een bijzondere situatie, nog mag blijven doorgelden) en hij mocht blijven. Bovendien kreeg Bredo een nieuwe verzorger. Bo Shaffer, in Nederland beter bekend als “The Iceman”. The Iceman had uitvoerig contact met Brygve die hem vanuit Noorwegen uitgelegde hoe hij opa Bredo moest conserveren. Hij gaat nog steeds elke maand de berg op om Bredo koud te houden.

Bredo’s kans op een kijkje in de toekomst is dus nog niet verkeken. Niet alleen dat, zijn verhaal werd door de Nederlanders omgedoopt tot een jaarlijks festival. De zogeheten “Frozen Dead Guy Days” overtroffen alle verwachtingen. Over de hele wereld komen er teams naar het dorp om mee te doen met wedstrijden als de Grandpa Look a Like Contest, de doodskisten race, bowlen met bevroren kalkoenen en het duiken in ijswater. Een ander hoogtepunt is de mogeijkheid voor bezoekers om zelf ijs op opa neer te leggen.

Of er ooit mensen uit het “echte” Nederland hebben meegedaan met de wedstrijden? “Nee”, zegt de burgermeester teleurgesteld. “Het eerste team uit Nederland zullen we eervol introduceren.” Dus, voor toekomstige kandidaten en geïnteresseerden: De Frozen Dead Guy Days 2013 vinden plaats op 8, 9 en 10 maart!