+31 (0) 621294377
journalist, Amsterdam

Interview Zarayda Groenhart

2014 ⋅ Tekst

Waarom Zarayda Groenhart het internet verkoos boven de televisie

(Gepubliceerd in VERS HARD COVER)

In huize Groenhart staat er eens in de zoveel tijd some serious talking op de planning. De voormalig BNN-presentatrice verschuift haar bank, zet felle lampen neer en doet de gordijnen dicht. Ze fixt een camera met HD kwaliteit en heeft haar vriend, de cameraman, ingeschakeld om te filmen. Die dag komen er zeven of acht vrouwen bij haar langs waarmee ze één voor één gesprekken voert. Het resultaat? Voor 1500 euro 25 afleveringen internettelevisie van uitzendwaliteit voor haar eigen platform: theWhyGirl. “Zoals sommige mensen dromen van een reisprogramma, zo droomde ik van een interviewprogramma” vertelt Zarayda.

zaraydaa

Foto: Emil Pabon

 

theWhyGirl

Op theWhyGirl lacht Zarayda je vriendelijk tegemoet. Koptekst:  theWhyGirl Sharing Insights on Love, Work & Life. De eerste clip op de homepage is een introductiefilmpje waarin Zarayda haar (vrouwelijke) kijkers toespreekt. Ze is een ervaren presentatrice, legt de klemtoon op de juiste woorden en kijkt recht de camera in. Ze klinkt persoonlijk en bedeesd. Vanaf haar bank vertelt ze dat ze vindt dat vrouwen eerlijk tegen elkaar horen te zijn. En dan niet Facebook Eerlijk maar Echt Eerlijk. Een duidelijke boodschap waar ik me wel in kan vinden. Scrollend naar beneden kom je Zarayda’s blog tegen, de laatste update was vanaf haar vakantie-adres in Spanje. Ze heeft iets naars meegemaakt en schrijft dat het daarom even stil was op theWhyGirl. Rechts op het scherm staan linkjes naar de interviews. Netjes geordend per thema.

Zarayda heeft zich de taal van internettelevisie snel eigen gemaakt. Met hun acht minuten, duren de interviews lang genoeg om het gevoel van een goed gesprek over te brengen, maar kort genoeg om de aandachtspanne van de kijker vast te houden. De gesprekken beginnen met een gimmick. Zarayda trekt een gek gezicht of je ziet een ‘blunder’ van voor of na de opnames

Kwetsbaarheid als bewuste keuze 

Als Zarayda aan ons tafeltje zit in het Volkshotel in Amsterdam, praat ze over de mogelijkheden van het internet, en kan ze haar enthousiasme niet onderdrukken. “Ik kan gewoon nu beslissen wie ik wil spreken en dat volgende week draaien. Dat was op TV wel anders.” Ze staat op scherp als er een kennis van mij langskomt; Nadia. Nadia is een van de initiatiefnemers van het Volkshotel, hoogzwanger, jong en opvallend gekleed. Na een korte begroeting is Zarayda onder de indruk. ‘Wat een toffe chick zeg. Zou ze willen voor theWhyGirl denk je?’

Als je Zarayda’s talkshow bekijkt, valt het op dat ze veel persoonlijke anekdotes aanhaalt. Over de relatie met haar eigen vriend bijvoorbeeld. Zarayda’s kwetsbaarheid is een bewuste keuze. “Het praat zoveel makkelijker als je zelf open bent en niet hoeft te doen alsof alles vlekkeloos gaat. Die eerlijkheid is heerlijk, ik hoef me niet stoerder voor te doen dan ik ben.Een opvallende uitspraak. Want veel mensen zullen Zarayda juist kennen als die stoere dame van het waaghalsprogramma Try Before You Die. Een show waarin Zarayda bekendheid kreeg met klaarkomen zonder handen.

zarayda_foto (1)

foto: Emil Pabon

 Weg van die TV-wetten

Tijdens haar BNN-tijd probeerde Zarayda ook veel van haar eigen ideeën van de grond te krijgen. In het begin nog fanatiek, later terughoudender. “Toen ik net bij BNN werkte, pitchte ik alles wat me tof leek”, vertelt Zarayda. Dat waren vooral veel interviews. Misschien was ze in het begin nog wel onbevangen. Of werd er beter naar haar geluisterd. Ze weet het niet. “Waarschijnlijk een combinatie van beiden.” Wat de reden ook was, Zarayda werd zich er steeds bewuster van dat haar suggesties verdronken in een log beslissingsproces. Ze klapte ervan dicht. Die TV-wetten, zoals Zarayda ze veelvuldig noemt, begonnen haar steeds meer te benauwen. “Ken jij íemand met een kijkcijferkastje? Het systeem is ontzettend ondoorzichtig.” Ook kreeg ze commentaar op haar manier van presenteren. Ze was niet hard genoeg. Te gevoelig. En ze gebruikte haar handen teveel, dat moest ze afleren. Zarayda vervolgt: “Door de bezuinigingen bij televisie werd er bovendien steeds langer over beslissingen gedaan. Op een gegeven moment ben je alweer bijna vergeten waarom je een idee had. Je raakt de urgentie kwijt.”

Mensen uit Zarayda’s omgeving probeerden op haar in te praten. “Blijf nog even. Dan heb je een salaris en misschien komt er wel weer een kans.” Of: “Misschien gaan de bezuinigingen niet door.” “Ik had er voor kunnen kiezen om te blijven. Ik voelde me schuldig. Waarom wilde ik nu weer iets anders? Het was toch een leuk bedrijf? Een baan waar veel mensen een moord voor zouden doen. Waarom kon ik niet gewoon mijn mond houden? Het lukte niet. Ik moest weg.”

De geestdrift van vrouwen

Toen ik wegging kreeg ik mega-paniek. Ziek van de stress. Ik heb wel eens gehoord dat als er iets fundamenteels wegvalt in je leven, je een soort doodsangst ervaart.”  “In die chaos merkte ik dat het zoveel uitmaakt, als je tegen je vriendinnen kunt zeggen. ‘Ik heb geen baan meer, ik ben voor mezelf begonnen en ik heb totaal geen idee waar ik moet beginnen’. Een vriendin opperde: ‘Je gaat gewoon in een stoel zitten wachten tot je op een idee komt.’ Ik heb in die onzekere fase ook lol gehad, door die gesprekken met interessante vrouwen. Ook mannen, maar vooral vrouwen.”

Het onderwerp van haar show, bleek dus al die tijd dichtbij te zijn geweest. Vrouwen met inzicht, die andere vrouwen verder kunnen helpen. “Hiervoor is het internet echt fantastisch. Want het werkt juist goed als je echt durft te kiezen voor een groep. Het lijkt misschien een kleine niche, maar ik krijg mails van vrouwen uit Barbados en Amerika. Hoe leuk is dat?!

Laten we eerlijk zijn; een praatprogramma voor en door vrouwen is niet iedereen zijn kopje thee. Mensen die allergisch zijn voor een oestrogeen-overschot kunnen maar beter niet inschakelen. Zinnen zoals: “Love that! Ik HOUD ervan wat je nu zegt” komen geregeld voorbij. “Hoe zit mijn haarband-ding? Netjes. You look gorgeous girl!” geint Zarayda met Ruth Groenhart die uitlegt hoe je de liefde kunt vinden (antwoord: gedraag je niet als een prinses).

Maar dat het behagen van een breed publiek niet nodig blijkt om succesvol te worden werd al snel duidelijk. Nog geen vier maanden na de lancering van theWhyGirl klopte TLC, de grootste vrouwenzender van de wereld, aan bij Zarayda. Of ze theWhyGirl mochten uitzenden. “Op het moment dat ik afscheid had genomen van de TV-wetten en het allemaal op mijn eigen manier deed, werd ik benaderd door een internationale zender.” zegt Zarayda met een brede glimlach.

The Learning Channel

De deal is dat ze niets bewerken en haar interviews integraal uitzenden. Natuurlijk wel zonder de laatste paar zinnen, waarin Zarayda op z’n internets de kijkers oproept om een comment achter te laten, de interviews te liken en te sharen.

Ironisch? Is het in tegenstrijd met haar beweegredenen om juist weg te gaan bij de TV? Zarayda antwoordt dat ze haar eigen autonomie nooit meer zal inleveren voor de wetten van de televisie. TLC zendt mijn shows uit, dat is het. En dus is Zarayda weer terug op TV. Inclusief haar drukke handgebaren, gevoelige karakter en heel veel vrouwen. Zarayda nam een risico, om uiteindelijk haar eigen wetten te volgen, en voor minder doet ze het niet.