+31 (0) 621294377
journalist, Amsterdam

Leven na RTL New York

2015 ⋅ Interview

Toen Amerika-correspondent Erik Mouthaan zijn oud-stagiaires uitnodigde voor een reünie, schreef hij in zijn mail dat we dan mooi van de gelegenheid gebruik konden maken om de zelfhulpgroep ‘I survived RTL New York’ op te richten. Sorry Erik, een zelfhulpgroep “How to survive after RTL New York” zou in de meeste gevallen passender zijn geweest.  

Erik Mouthaan op het dak

Erik Mouthaan op het dak foto: Elze van Driel

IMG_1395

Oud-stagiairies RTL New York

New York laat je voelen waar je van gemaakt bent, dat er meer in een dag zit dan 24 uur. Leuker, sneller, fabulous. Tegelijkertijd brengt het werk als stagiaire ook zwaarte met zich mee. Want hoe voel je je nadat je de moeder van een WTC slachtoffer interviewt? Of als de stad opeens wordt overvallen door de verwoestende orkaan Sandy? Het veel te dure, kartonnen appartement waar ik via een schimmige Griekse ondernemer was ingeluisd wende al snel. Mijn bed paste maar net in mijn slaapkamer. Het geluid van de nachtelijke alarmsirenes begon na een paar weken kalmerend te werken. Bij terugkomst in Nederland was alles anders. Ik was benieuwd naar de ervaringen van de  jonge mannen en vrouwen die allemaal achter datzelfde bureau hebben gezeten. Wij die het kantoor opstartten, newsfeeds moesten inladen, naar een zingende Erik luisterden, vergaderden op maandag en dat moesten combineren met een leven in New York. Wat is de bijzonderste herinnering? Wat gebeurde er in het nieuws en wat was onze rol daarin? En ook: hoe was het om weer terug in Nederland te zijn? Hoogste tijd voor een beknopte portrettenserie van de Fabulous Interns van Bureau RTL New York met als uitzicht de skyline van Old Amsterdam. OPROEP: Ken jij of ben jij een oud RTL New York stagiaire? Neem dan contact met me op! De RTL NEW YORK STAGIAIRES op volgorde van stageperiode (volgens mij..) Joël Broekaert // herfst 2008

Joël Broekaert

Joël Broekaert

Joël liep stage tijdens een historisch moment in de Amerikaanse geschiedenis: de eerste verkiezingsstrijd van Barack Obama. “Rick Nieman was op verkiezingsnacht naar New York overgevlogen en we hebben geen moment geslapen. Er was ontzettend veel te doen, zo weet ik nog dat ik heb moeten schroeven aan een studio die werd gebouwd.” Wat ik nog het bijzonderst vond, was het meemaken van de verkiezingseuforie. Mensen van twintig jaar die op straat helemaal uit hun dak gaan. Zie je voor je dat dat zou gebeuren als Wouter Bos zou winnen van Balkenende?” Hoe was het om weer terug te komen? “Dat was heel pittig want ik  had in New York echt een leven opgebouwd. Ik woonde in Dumbo en had veel vrienden. Bovendien had ik mijn studie journalistiek uitgesteld om bij RTL in New York stage te kunnen lopen. Al met al dus moeilijk om mijn draai weer te vinden. Ik was veranderd. Gelukkig was mijn Nederlandse stamkroeg niet veel veranderd.. En nu? Joël is restaurantrecensent en culinair journalist voor NRC Handelsblad en Vrij Nederland. Jan Paternotte: stage // winter 2009

Jan Paternotte

Jan Paternotte

Hoe en wat. Jan Paternotte is fractieleider van D66 in Amsterdam. Maar wie wist dat hij  in de winter van 2009 nog ‘gewoon’ stage liep hij stage bij RTL New York? Of hij daarna in een zwart gat terechtkwam? “Nee, daar had ik geen tijd voor. Ik moest meteen beleidsstukken schrijven. Mijn leven ging van fabulous, naar vergaderingen.” Wat was het meest spectaculaire moment tijdens je stage? “Het moment dat er een vliegtuig in de Hudson rivier landde. We zagen op CNN dat dat gebeurde, ik zat in de montagekamer. Een bizarre ervaring.” Felicia Alberding // herfst 2010

IMG_1379

Felicia Alberding

Stage. Felicia liep stage in de tijd dat de ‘biolgosiche voedsel trend’ in New York definitief doorbrak. In 2010 hadden wij in Nederland nog niet massaal van quinoa gehoord. Toevallig is Felicia’s grote passie voedselcultuur, dus in New York hield ze zich met liefde bezig met onderwerpen als Food Trucks en Roof Top Gardens. Het spannendste moment was echter toen Wilders het World Trade Center bezocht; scherpschutters, beveiligers en dreiging. “Toen dacht ik, je zoekt dat soort situaties wel op als journalist” En de terugkeer? “Ik heb volgens mij nog nooit liefdesverdriet gehad, maar wel na New York. Ik heb heel lang gedacht dat ik weer terug zou gaan naar New York en heb zelfs nog een poosje overwogen om om deze reden met een Amerikaan te trouwen.” Op dit moment. Na werkzaam geweest te zijn bij Elle Eten, is Felicia nu de bazin bij food platform MUNCHIES van VICE waar ze met Amerikaanse energie verhalen over eetcultuuur maakt. Alles komt dan toch nog samen. Go girl! Sjoerd Klumpenaar // winter 2011

Sjoerd Klumpenaar

Sjoerd Klumpenaar

Stage. Sjoerd liep stage toen de  ontwikkelingen  rondom de Arabische lente zich afspeelden. Dit betekende; veel breaking news. Tijdens een belangrijk nieuwsmoment was producer Thijs  Roes in Nederland. Dit betekende dat Sjoerd als stagiair de live verbindingen moest inplannen, en snel ook! Een lastige, technische klus en dat ook nog eens op een steenkoud dak. Uiteindelijk lukte het. “Ik herinner me dat Erik naar me riep: “Ik weet niet wat je aan het doen bent maar GA HIER MEE DOOR.” Een flinke verantwoordelijkheid voor Sjoerd, die toentertijd de jongste stagiair ooit was en de eerste, die in de jaren negentig was geboren. Terugkomst. Terug in Nederland moest Sjoerd alweer snel zijn spullen pakken voor een reportagereis naar Ghana. “Tijd om in een zwart gat te vallen had ik dus niet.” En nu? Sjoerd is hoofdredacteur van buitenlandredactie.nl en werkt voor de website van NRC Handelsblad. Als ik hem vraag over de toekomst zegt hij: “Ik zie het wel, ik blijf realistisch. Mijn passie is de serieuze journalistiek. No bullshit!” Laura Kemp // lente 2011

Laura Kemp

Laura Kemp

Nieuwsmoment: Ik stond op een feestje toen Osama Bin Laden werd vermoord. Iedereen verzamelde zich om de televisie en wist meteen: dit is breaking news.  Erik Mouthaan en producer Thijs Roes, waren allebei weg, dus ik stond er alleen voor. Op het moment dat dat volledig tot me doordrong kreeg ik een mail van Erik getiteld: WAT JIJ MOET DOEN. Ik moest per direct naar het WTC om de menigte te interviewen en dan de beelden doorzenden naar Hilversum. Ik had er binnen een kwartier kunnen zijn, maar…  helaas kent het nieuws soms wat omwegen. ik moest namelijk eerst langs  het RTL-kantoor aan de andere kant van de stad om de plopkap (jeweetwel zo’n microfoonhoes) met het RTL-logo op te halen.  Tip voor toekomstige stagiaires: heb altijd een plopkap in je tas! De nacht bestond uit hectiek en adrenaline, maar de volgende ochtend werd emotioneel. Ik had op de bank van het kantoor geslapen om in de vroege morgen weer terug te gaan naar het WTC, waar familieleden van slachtoffers zich hadden verzameld die ik moest interviewen.

Bij thuiskomst? Saai. Ik had geen zin in mijn scriptie, vond alles stom, was verwijderd geraakt van mijn vriendje (het ging uit) en was rusteloos. Gelukkig kon ik snel weer terug naar Amerika voor een freelancereis met producer Thijs Roes om de verkiezingen van 2012 te coveren. Een geweldig avontuur met als laatste stop: tadaaa New York. Maar daarna begon in Nederland crisis 2.0. Deze was duisterder: Het. Zwarte. Gat. Ik voelde me nutteloos en neerslachtig.

Nu. Ha, ik meer dan oké! De projecten dienen zich aan. Ik werkte afgelopen zomer samen met CNN. Verder doe ik schrijf- en presenteerwerk voor o.a. PUP Magazine, PS. van de Week, Docupodium en ben ik één van de Nederland-correspondenten voor ARTE (Frans/Duitse TV). Oh, en ik doe sinds kort verslag van kunstopeningen voor See All This; een nieuw magazine van alle grote musea in Nederland. Marieke van de Zilver // zomer 2011

Marieke van de Zilver

Marieke van de Zilver

Stage. De meest intense nieuwservaring voor Marieke was de legalisering van het homohuwelijk in New York “Ik was eerst een beetje sceptisch.  Ik dacht; dit kennen we toch al? Maar toen ik zag wat het met de mensen deed en Erik die moest huilen, was dat ongelooflijk bijzonder.”

Hoe was het om weer terug in Nederland te zijn? “Bij terugkomst heb ik drie maanden depressief op een bank gezeten in plaats van dat ik mijn scriptie schreef. Met veel hangen en wurgen heb ik uiteindelijk mijn scriptie afgemaakt.” 

Carrière nu. Marieke heeft veel gefreelancet en werkte vooral als politiek verslaggever. Ze werkte onder andere voor ThePostOnline als Den Haag reporter. Haar leven gaat een klein beetje veranderen want na de zomer begint ze als redacteur voor RTL Z. De economische tak van het RTL Nieuws die een eigen zender gaat krijgen. Yes! 

Maral Noshad Sharifi // zomer 2012

IMG_1382

Maral Noshad Sharifi

Stagetijd. Het verhaal dat Maral voor altijd bij zal blijven is dat van de moorden in de Bronx. Na een nieuwe moord, wilde RTL graag een reactie van familieleden. Maral kreeg de zware taak om dat voor elkaar te krijgen. Toen ze het desbetreffende huis had gevonden deed de tante van het slachtoffer open. “En dan moet je dus vertellen dat je voor een voor hen totaal onbekende zender als “RTL” werkt. De moeder werd boos en ik werd weggestuurd.” Niet veel later werd er weer een jongen vermoord en het verhaal over de moorden in de Bronx werd dus nog schrijnender. Nog een keer proberen dus. “Ik liep daar rond en was op zoek naar kennissen van de vermoorde jongen. Een broer kwam naar buiten en wilde wel graag praten. Ik heb toen ook de vader gesproken, dat was heel heftig.” Wat vond je ervan om dit te doen? “Weetje, veel mensen waren jaloers op mij omdat ik in New York woonde en werkte. Maar er zijn ook veel problemen. Wat er gebeurde in de Bronx is ook New York, en die verhalen zijn dus juist belangrijk om te vertellen.” En toen je terugkwam? Ha, dat kwam ik niet!  Na mijn stage heb ik een semester aan Columbia University gestudeerd en gefreelancet. Maargoed, toen dat ook over was en ik weer naar Nederland moest, voelde ik me echt heel kut. Ik ben denk ik zeven maanden wel een beetje depressief geweest. Het gaat inmiddels beter, en ik ben net weer een maand naar New York geweest, ha! De stad gaat nooit uit je systeem. Maral is nu schrijvende journalist en werkt momenteel als vaste redacteur bij NRC Next! Michiel Klaassen // herfst 2012

Michiel Klaassen

Michiel Klaassen

Stage. “Ik liep stage in verkiezingsstrijd en dat was precies waar ik op had geanticipeerd. De drukte, de debatten en strategieën. Ik had me goed verdiept in de Amerikaanse politiek dus ik dacht; kom maar op. Maar toen.. toen kwam orkaan Sandy! Alles veranderde. Sandy sloeg de laatste dagen van oktober toe en de verkiezingen waren op vier november. Uiteindelijk hebben we het toch kunnen redden. Ten koste van heel wat uren slaap, dat wel.” Hieronder een item waar Michiel aan meewerkte. Sandy komt eraan, maar de impact bleek niet te voorspellen. Hoe beleefde je je terugkomst? “Oef! Ik heb daadwerkelijke fysieke klachten van de heimwee gehad. Want behalve stagiair, was ik ook een jongen van 24. Ik moest mensen achterlaten het was verwarrend en emotioneel. De tijd in New York heeft me veranderd als persoon. Vanuit New York kwam ik opeens in een kamertje in fucking Zwolle. Het gaat inmiddels behoorlijk goed met Michiel. Na twee jaar bij de Telegraaf gewerkt te hebben, heeft hij zojuist (net als Marieke) te horen gekregen dat hij is aangenomen bij RTL Z op de redactie. Gefeliciteerd!” Elze van Driel // lente 2013

IMG_1423

Elze van Driel

Stage. Het grootste nieuwsmoment tijdens de stage van Elze, waren de aanslagen in Boston. “Ik zat op kantoor en daar zagen we het gebeuren op de televisieschermen die aanstonden. Ik heb toen aan Nederlanders moeten vragen die in Boston waren hoe ze het ervoeren. Daarnaast leverde ik veel praktische ondersteuning die nodig is bij zo’n groot nieuwsverhaal. Het was keihard werken want het ‘gewone nieuws’ moest ook doorgaan. Dat kwam toen vooral op mij aan. Een item dat ik produceerde ging over Disneyfiguren op Times Square die mensen lastigvallen en kinderen vastgrijpen totdat ze fooi krijgen.” Hier kun je Disneyfiguren-item van Elze bekijken En terug in Nederland? RTL Nieuws in New York was de eerste baan waarvoor ik met zoveel vrolijkheid opstond. De tijd was te kort en ik heb er ontzettend veel van geleerd. In Nederland kreeg ik heimwee. In New York word je meegesleurd, je verspilt geen tijd omdat niemand dat doet. In New York schreef ik mijn scriptie af in de nachtelijke uurtjes. Dat was mij in Nederland waarschijnlijk niet gelukt. Toen ik terugkwam vond ik het veel te rustig. Met New York heb je een klik of niet. Voor mij voelde het als thuis.” Op dit moment werkt Elze aan freelanceprojecten en in september begint ze met haar master Conflict Resolution. Ook is ze samen met Sjoerd Klumpenaar hoodredacteur van debuitenlandredactie.nl Ricardo Bosman // zomer 2013

Ricardo Bosman

Ricardo Bosman

Stage. Het item waar Ricardo het meest trots op is, is een klein verhaal, dat voor iets veel groters staat. Het item ging over zwemlessen voor de arme zwarte mensen in New York. Na orkaan Sandy, werd er met korting zwemlessen aangeboden aan arme gezinnen. Tijdens de ramp waren er ontzettend veel mensen verdronken, maar bij sommigen had dat voorkomen kunnen worden mits ze wisten hoe te zwemmen.  Ricardo volgde een moeder van in de vijftig die samen met haar kinderen op zwemles ging. “Ontzettend bijzonder om dat verhaal helemaal van A tot Z in elkaar te zetten.” Het item kun je hieronder bekijken! En toen je terugkwam in Nederland? Ik ben toen meteen weer aan het werk gegaan bij ‘Undercover in Nederland’ ee programma‘ van Endemol. Ik woonde in Zwolle, doodstil natuurlijk en ik heb nog steends die hang naar New York. Ricardo gaat deze zomer aan de slag in Spanje bij het SBS programma ‘red mijn vakantie’ om oplichters te ontmaskeren. Maar.. zodra hij terug is uit Spanje, wilt hij eigenlijk wel weer naar New York. Yoeri Vugts // herfst 2013

IMG_1390

Yoeri Vugts

RTL New York. Wat Yoeri het meest is bijgebleven? Dat waren de maandagochtendvergaderingen. Het moment tijdens je stage waarop je je als stagiair kon bewijzen door goede onderwerpen aan te dragen. Als Erik Mouthaan een idee niet goed vond, hoorde je NEXT. “Uiteindelijk heb je wat en dat is fantastisch.” Tijdens de stage van Yoeri gebeurden er niet alleen maar dingen die Nederlanders interessant vinden. Een Government Shutdown bijvoorbeeld. Daar maak je de familie Jansen uit Alphen aan de Rijn niet voor wakker. Hoe heb je de terugkomst in Nederland ervaren? “Wat is alles laag en waarom zijn de winkels dicht? Ik vond de mensen wel oprechter in Nederland.” Yoeri moet zijn scirptie nog afmaken, de stage in New York werd namelijk niet goedgekeurd door zijn studie. Ondertussen freelancet hij al bij de NOS en omroep Brabant. Coen Nij Bijvank // winter 2014

Coen Nij Bijvank

Coen Nij Bijvank

New York. Coen genoot van de vrijheid van het leven en werken in New York. De vibe van de stad, het verdwalen en op elke hoek van de straat weer een nieuw avontuur tegenkomen. Ook op het gebied van het werk,  kreeg hij de meeste voldoening van zelf verhalen verzinnen en produceren. Het belangrijkste verhaal dat Coen zelf maakte, en hem voor altijd zal bijblijven, gaat over de ‘flessenrapers’ oftewel ‘pickers’ van New York. Dit zijn daklozen die hun geld verdienen met statiegeld. Hieronder kun je het item bekijken!  Bij terugkomst. “De eerste weken was ik echt down. Ik ging weer terug naar mijn ouders in het stille dorp Borne (m’n kamer in studiestad Groningen had ik opgezegd). Een groot contrast. Raar. Echt afkicken. Het was ook moeilijk om me na RTL New York weer op mijn studie te concentreren. Daarom besloot ik om in plaats van een tweede Master, een tweede stage te gaan doen (bij de NOS, ‘gewoon’ in Hilversum).” Wat zijn je plannen op dit moment? “Ik ben nu aan het afstuderen en dan moet ik na de zomer weer opzoek naar werk. Liefst binnen de journalistiek. In de komende maanden ga ik zo nu en dan invallen bij de NOS. Écht werk! Maar nog niet bepaald genoeg.” “Mijn grote streven is om in de toekomst een paar jaar met mijn vriend in New York te wonen. Die paar maanden dat ik er vorig jaar was waren mijn gelukkigste.” Vincent Smit // lente 2014

IMG_1370

Vincent Smit

Hoe heb jij je stage ervaren? “Toen ik stage liep was er weinig nieuws maar ik heb wel een paar leuke reportages gemaakt over de skyline van New York en het huis van Hillary, dat was erg leuk!” Hoe ervoer je de terugkomst? Had je last van een zwart gat? “Voor het ‘zwarte gat’ na New York had ik een goede oplossing want mijn vriendin en ik gingen gelijk de dag na mijn thuiskomst op vakantie.Het heeft me wel een maand gekost voordat ik ‘have a good one’ uit mijn systeem had. Op dit moment heeft Vincent een eigen bedrijf; filmproductiebedrijf Convince media en is hij verslaggever bij onder ander Folia.” Mo Schuttel // 2015

Mo Schuttel

Mo Schuttel

RTL New York. Het bijzonderste item dat Mo zelf maakte was het item over dakloosheid in de stad. Door de hoge huurprijzen in New York, worden er steeds meer mensen dakloos. “Een keer per jaar, in januari, gaan er drieduizend  vrijwilligers ‘s nachts de straten op om de daklozen te tellen en hen te wijzen op de plekken in shelters. Maar daar willen de mensen vaak niet naartoe. Het heftigste was dat de cameraman en ik bij zo’n opvanghuis voor de deur gingen staan en er toen net een gezin huilend en schreeuwend naar buiten kwam. Ze hadden geen onderdak gekregen. Dat was een zwaar interview.” Zie het item van de ‘daklozentellers’ hieronder. En toen je terugkwam? “Toen wilde ik hier echt niet zijn. Wat was het klein, de eettentjes super suf. Ik vergeleek alles met New York. Want Amsterdam is leuk, maar…  Mo is even stil. Ik moet mijn scriptie nog schrijven, ik heb wat vertraging opgelopen. Na New York lukte het gewoon allemaal even niet, maar probeer het volgend jaar opnieuw. Succes Mo, je bent niet de enige.