+31 (0) 621294377
journalist, Amsterdam

Soulcycle combineert mindfulness met keihard kapot gaan

2016 ⋅ Blog

 

soulcycle

soulcycle

Deze nieuwe sportrage in New York combineert mindfulness met keihard kapot gaan.

Geschreven voor BEDROCK

Mijn New Yorkse vriendin Lola vroeg of ik mee ging naar SoulCycle. SoulCycle? “Yeah, it’s like a cardio party on a bike.” Lola vertelde dat ze, toen ze liefdesverdriet had, iedere dag twee klassen achter elkaar deed. Nu doet ze er twee per week.

 SoulCycle: inderdaad zeg! Soho, Noho, Upper East Side en Williamsburg, in iedere buurt is er zo’n gele studio. Maar wat is het? SoulCycle is een groepsworkout op een spinningfiets, op keiharde discomuziek. Victoria’s Secret Angels, Lena Dunham en Lady Gaga zijn fan. Zij kunnen het dan ook prima betalen, want één klasje kost 34 dollar. Ondanks de prijs, is het succes groot. SoulCycle wil binnenkort naar Londen komen, en daarna gaat Amsterdam natuurlijk ook volgen. Ik zei tegen Lola dat ik best met haar mee wilde.

In de zaal was het donker en er waren kaarsen aangestoken. Ik moest een beetje lachen om de bloedserieuze Amerikaanse meisjes, die al aan het trappen waren voordat de les überhaupt was begonnen. Maar het lachen zou me snel vergaan.

FIND YOUR IT

De instructeurs kwamen binnen en gaven blijk van herkenning aan de meisjes in ons klasje. Een gespierde blondine ging op de fiets op het podium zitten, maar ik begreep al snel dat zij er vooral ter decoratie was. De andere dame, klein en kort, was onze motivational speaker. Lola was fan van haar spirituele vibe.

Al na tien minuten trappen dacht ik dat ik moest kotsen. “Find your IT. You’re a quitter if you choose to be.” Terwijl ik in Amsterdam zo ongeveer woon op mijn omafiets, voelden mijn benen als loden pijpen en kon ik alleen maar hijgend naar de meiden op de eerste rij kijken, die sexy aan het dansen waren terwijl ze trapten: een achteloos twerkje hier, een zwaaiende arm daar. “Drop de beat op de linker voet.” “Wat? Kan ik er NU vanaf?” Nee, dat kon niet. We moesten push-ups doen op het stuur, toen iets met gewichten en daarna kwam de race. Ogen dicht en alles geven, zo snel als je kunt…

via GIPHY

Net toen ik dacht dat mijn einde nabij was, begonnen we aan de cool down en was het klaar. Ik voelde me helemaal leeg en los en had het gevoel alsof ik op Saturnus was geweest. Dit moest ik natuurlijk nog een keer meemaken! De tweede keer kon ik beter meekomen omdat ik wist dat het klasje 45 minuten zou duren. De derde keer kon ik me helemaal overgeven.

GURUS

SoulCycle klasjes hebben een bijzondere cultuur. De klas wordt een ‘pack’ (kudde) genoemd en de instructeurs zijn een soort gurus. Je kunt ze volgen op social media, ze schrijven blogs en ze moeten een zware auditie doen om in aanmerking te komen. Iedere instructeur op de SoulCycle website heeft een foto met een mantra als: ‘Dreams don’t work unless you do’ of: ‘Workout because you love your body, not because you hate it.‘ Angela Davis, bijvoorbeeld. Of Stacey: zij heeft kanker overwonnen. Anderen schrijven over hoe ze hun leven hebben omgegooid: ‘van Wallstreet naar de fiets’. SoulCycle is een voorbeeld van een holistische workout. Sporten is niet meer ‘gewoon’ sporten. Maar moet meditatie, verheffing, teamspirit, origineel en maatschappelijk geëngageerd zijn. De dochter van Hilary Clinton organiseerde een SoulCycle klas voor haar moeder’s campagne. Als je daar niet al te sceptisch voor bent, en je de Amerikaan in jezelf een kans wilt geven, ga er dan voor.