+31 (0) 621294377
journalist, Amsterdam

The Journey Matters

2012 ⋅ Tekst

Ik ben aangekomen op de eerste locatie van mijn reportagereis: Las Vegas!

Het vliegen was pijnlijk en lang want ik heb griep. Maar de ondervragingen bij de douane gingen soepel en onderweg kwam ik interessante mensen tegen. Bijvoorbeeld Mirjam Sterk, net gestopt als CDA-tweedekamerlid en vaak geziene gast bij praatprogramma’s. We zaten in hetzelfde vliegtuig naar Minneapolis. Haar verschijning heeft zo iets toegankelijks en ik voelde me zo koortsig dat ik in eerste instantie dacht haar te kennen uit Amsterdam. “Maakt niet uit dat hoor ik heel vaak” zei Mirjam gelukkig.
We hadden het over hoe ondenkbaar het in Nederland zou zijn dat zorg niet voor iedereen in het basispakket zit, terwijl dat hier in de VS een van de verhitste discussies van het moment is. Obama en Romney staan hierin lijnrecht tegenover elkaar.

Tijdens de tweede vlucht, naar Las Vegas, zat ik naast Tom. Tom is een “Performance Improvement Manager” bij Tennant; een groot bedrijf gespecialiseerd in schoonmaak apparatuur. Tom was onderweg om een flashy bedrijfsfilmpje te maken waarin vier Tennant Toppers andere medewerkers kunnen aanmoedigen met hun “Tennant verhaal”. Tom gaf mij een Tennant-pen en hij kreeg van mij een Euromunt die hij een uur lang tussen z’n vingers heeft gedraaid tijdens het kletsen. Hij was onder de indruk van mijn aankomende Amerika avontuur en maakte zich zorgen over het feit dat ik in een busje zou gaan wonen. “Laura, if there is anything I can do to help you, please let me know” zei hij, waarop hij zijn visitekaartje uit zijn zak trok. Nadat we afscheid hadden genomen draaide hij zich nog om: “I know you will do great, there’s no question in my mind”.

Elke keer als ik in Amerika kom verbaas ik me er weer over hoe Amerikaans Amerikanen zijn en hoe Amerikaans Amerika is. Het land lijkt zo dichtbij Nederland te staan maar het blijft ongrijpbaar. Het cultuurverschil is zoveel meer dan de autowegen, supermarkten en parkeerplaatsen. Het heeft iets sluimerends. Als ik weer beter ben zal ik dit proberen uit te leggen. Ik ga mijzelf nu drogeren met anti-koorts medicijnen. Gelukkig doen ze daar in dit land niet moeilijk over.